دستگاه های سنجش ایمنی اتوماتیک

دستگاه های سنجش ایمنی اتوماتیک

 

سیدامید میراحمدی

کارشناس بخش کنترل کیفی اپلکیشن شرکت دانش بنیان آپتاسیس

 

امروزه با استفاده از دستگاه های سنجش ایمنی اتوماتیک می توان بسیاری از تست های اندوکرینی، هماتولوژیکی، ایمونولوژیکی، تومورمارکری و یا سرولوژیکی را به راحتی انجام داد. به لطف روش های اتوماتیک زمان انجام آزمایشات کوتاه تر، راندمان آن بالاتر و دقت انجام آنها به مراتب بیشتر از گذشته شده است.

ازجمله موارد مورد نیاز درخصوص انتخاب دستگاه قدرت تکرار پذیری بالا، زمان کوتاه تر آماده به کار شدن سیستم، کم بودن حجم نمونه مورد نیاز و البته دقت خوب و حساسیت بالای دستگاه می باشد. برخی دستگاه ها قادر به برداشتن نمونه از درون لوله های محتوی نمونه (سیستم های مجهز به حسگر تشخیص دهنده حباب و لخته) از نظر اقتصادی هزینه های جداسازی و آماده نمودن نمونه را به حداقل رسانده اند. به عبارت دیگر با استفاده از دستگاه های اتوماتیک از هزینه های پرسنلی و خطاها فردی تا حدود زیادی کاسته خواهد شد.

در برخی آزمایشات حساس هورمونی و عفونی نیز سرعت پاسخ دهی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است به طوری که تاخیر چند روزه یا یک هفته ای برای جواب دهی این گونه آزمایشات غیرقابل قبول می باشد و لزوم استفاده از روش های اتوماتیک برای دسترسی هرچه سریعتر به جواب مطمئن بیش از پیش نمایان می شود. از طرف دیگر ضرورت ذخیره سازی و نگهداری نمونه ها بعد از جداسازی و منجمد سازی آنها برای نوبت بعدی آزمایشات باعث صرف نیروی انسانی، امکانات اضافی و همچنین افت کیفیت نمونه و ایجاد خطا در نتایج بدست آمده خواهد شد.

بطور کلی علاقمندی آزمایشگاه ها به انجام آزمایشات با دقت و حساسیت بالا و همچنین زمان های انکوباسیون کوتاه تر و حجم کمتر نمونه مورد نیاز باعث جلب توجه آنها به انتخاب دستگاه های اتوماتیک گردیده است. هیچ شکی نیست که دستگاه های سنجش ایمنی اتوماتیک تحول عظیمی در زمینه مذکور ایجاد نموده اند. این دستگاه ها دوره های آموزشی زیادی لازم ندارند و در صورت نیاز به رقیق سازی نمونه، عملیات رقیق سازی اولیه در آنها انجام خواهد گرفت و از پروسه های وقت گیر رقیق سازی و تکرار نمونه جلوگیری به عمل می آورند.

از جمله دیگر برتری های روش اتوماتیک نسبت به روش های دستی کاسته شدن از تفسیرهای شخصی و احتمال بروز خطای فردی پرسنل انجام دهده آزمایشات به هنگام انجام آن است، به طوری که اشکالات مربوط به جایگذاری لوله و پلیت ها، سمپلینگ نمونه و انجام کامل مراحل آزمایش مخصوصا به هنگامی که تعداد و تنوع آزمایشات بالاست در روش دستگاهی مرتفع میشود؛ به ویژه در خصوص آزمایشات بسیار حساس که در سرنوشت بیمار تاثیرگزار است همچون تومورمارکرها که این گونه مسائل ضمن وارد آوردن استرس های روحی-روانی به کاربر و کاهش کارآیی آن، در صورت اشتباه در فقط یک چاهک و نمونه باعث تکرار کل ران کاری انجام شده می گردد.

مزایای سنجش ایمنی اتوماتیک نسبت به روش های دستی:

  1. سنجش سریعتر
  2. دقت عالی
  3. کالیبراسیون پایدارتر
  4. حجم نمونه مورد نیاز کمتر

نیاز ویژه آزمایشگاه ها به سرعت و صحت بیشتر در انجام آزمایشات نیاز روزافزونی به استفاده از دستگاه های اتوماتیک به ویژه در سنجش های ایمنی ایجاد نموده است. برخلاف تصور عمومی استفاده از این دستگاه ها نه تنها از روش های دستی پرهزینه تر نبوده بلکه به دلیل تکنولوژی جدید و جلوگیری از اتلاف مواد اولیه و انرژی انسانی و همچنین تضمین صحت و تکرارپذیری بالا بسیار به صرفه تر و منطقی تر می باشد. این دستگاه ها با اجرای سریعتر آزمایشات ایمنی با دقت عالی و ثبات کالیبراسیون بالا نیاز کمتری به پرسنل ورزیده داشته و نحوه آموزش آنها نیز بسیار سریع و ساده است.

امروزه با پیشرفت تکنولوژی در دستگاه های تمام اتوماتیک سنجش ایمنی تمایل زیادی برای اجرای این فرایند به روش کمیلومینسانس به دلیل حساسیت و دقت بیشتر این روش ایجاد شده است.

به طور مثال دستگاه های کمیلومینسانس سری INDRA شرکت دانش بنیان آپتاسیس به دلیل انجام طیف وسیعی از آزمایشات و زنجیره تامین مواد مورد نیاز دستگاه و کیت های تشخیصی در داخل کشور که با تکیه بر علم روز دنیا و بهره گیری از متخصصان و دانشمندان ایرانی بدست آمده است و همچنین عدم وابستگی به واردات و نوسانات هزینه های مربوط به آن، دستگاه هایی بسیار ایده آل برای آزمایشگاه های کشور به شمار میروند که با استقبال چشمگیری نیز مواجه شده اند.

 

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به شرکت آپتاسیس است.